MOKKI i OLIVIO&CO JUŻ W POLSCE
Zapraszamy do lektury artykułu na temat okularów przeciwsłonecznych dla dzieci, który przygotowała dla naszych Czytelników mgr Dominika Kalwa-Grabowska....
więcej
Okiem Stylisty - Lady in Red
Styliści Opraw Okularowych Monika i Olaf Tabaczyńscy przybliżają naszym Czytelnikom tajniki indywidualnego doboru kolorów opraw okularowych oraz ich harmonijnego dopasowania, tym razem poddając wnikliwej analizie kolor czerwony, który z...
więcej
NOWE TRENDY OKULAROWE
MIDO wyznacza trendy w modzie okularowej na rok 2024 – odpowiedzialna innowacja, funkcjonalny styl i niekonwencjonalna paleta kolorów....
więcej
Polscy okuliści kontra jaskra - Polskie Towarzystwo Okulistyczne zaprasza gabinety i kliniki okulistyczne z całej Polski do wspólnej akcji
Ruszyła rejestracja gabinetów i poradni okulistycznych do VIII edycji akcji „Polscy okuliści kontra jaskra”. Zgłaszanie placówek trwa do 1 marca. To świetna okazja do promocji swoich gabinetów....
więcej
Numer OKO 2024/1 już dostępny!
Oddajemy w Państwa ręce kolejny numer specjalistycznego, niezależnego magazynu dla profesjonalistów i specjalistów ochrony wzroku OKO 2024/1, w którym poruszamy najbardziej aktualne tematy, przedstawiamy nowości i promocje przygot...
więcej
Shamir przedłuża współpracę z BWT Alpine F1® Team
Shamir Optical Industry przedłużył umowę z BWT Alpine F1® Team i nadal będzie partnerem zespołu w dziedzinie wydajności optycznej. Po czterech latach dotychczasowej pełnej sukcesów rozwojowych współpracy, partnerstwo wyznacza da...
więcej
O rzeczach pozornie niewiele znaczących
W optometrii dużą uwagę poświęca się rogówce i soczewce wewnątrzgałkowej, mierzy się refrakcję, bada akomodację, ustala potrzebną korekcję. Okulistyka w głównej mierze zajmuje się z jednej strony stanem powierzchni oka,&n...
więcej
W ramach Narodowego Tygodnia Zdrowego Wzroku specjaliści w zakresie ochrony wzroku wydali ostrzeżenie, w którym informują opinię publiczną, że niewłaściwa dieta i niezdrowy tryb życia są bezpośrednio odpowiedzialne za pogorszenie wzroku obywateli Wielkiej Brytanii. Brytyjskie Ministerstwo Zdrowia opublikowało wyniki badań, z których wynika, że tylko 25% mężczyzn i 27% kobiet w Anglii przestrzega zalecenia związanego ze spożywaniem pięciu porcji warzyw i owoców dziennie.
Witaminy oraz składniki odżywcze, które można znaleźć w owocach, warzywach i innych pełnowartościowych produktach odżywczych są niezbędne do ochrony przed zwyrodnieniem plamki żółtej, które jest głównym czynnikiem prowadzącym do utraty wzroku w Wielkiej Brytanii.
Jak wyjaśnia Dr John Nolan z zespołu badawczego zajmującego się barwnikiem plamki żółtej w Waterfront Institute of Technology, „Składniki odżywcze znajdujące się w diecie takie, jak luteina, zeaksantyna oraz mezo-zeaksantyna są niezbędne do wytwarzania barwnika plamki żółtej, który chroni plamkę poprzez absorpcją światła niebieskiego emitowanego między innymi przez słońce, światła samochodu, ekrany telewizorów oraz monitory komputerowe. Dzięki absorpcji szkodliwego niebieskiego światła można skutecznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD).”
Zielone warzywa liściaste takie, jak szpinak oraz jarmuż oraz pomarańczowe owoce takie, jak brzoskwinie, pomarańcze, papaje i morele są bogate w luteinę oraz zeaksantynę, natomiast mezo-zeaksantynę można znaleźć w łososiu, pstrągu i krewetkach.
Na gęstość barwnika plamki żółtej mają poza tym wpływ czynniki takie, jak wiek, uwarunkowania genetyczne oraz tryb życia, czyli na przykład nawyki takie, jak palenie. A zatem u osób w wieku powyżej 60 lat, u których w rodzinie występowały w przeszłości choroby oczu lub które palą papierosy szczególnie ważne jest spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie.
Osoby palące 10 papierosów dziennie mają średnio o 25% niższą gęstość barwnika plamki żółtej niż osoby niepalące, co oznacza, że są one w znacznie większym stopniu narażone na negatywne działanie światła niebieskiego i wzrasta u nich ryzyko wystąpienia AMD.
Jak donosi Francesca Marchetti, która przewodniczy obchodom Narodowego Tygodnia Zdrowego Wzroku, „Według Królewskiego Narodowego Instytutu Niewidomych (RNIB) do roku 2050 przewiduje się, że liczba osób dotkniętych problemem utraty wzroku dwukrotnie się zwiększy i sięgnie 4 milionów. Niestety, zgodnie z wynikami przedstawionymi w raporcie Health Survey for England w ciągu ostatnich kilku lat spadła konsumpcja owoców i warzyw.
Istotną rolę w zachowaniu zdrowego wzroku odgrywa również suplementacja. Jest to szczególnie ważne w przypadku mezo-zeaksantyny, gdyż nawet stosując zdrową dietę jesteśmy w stanie przyjąć tylko niewielkie jej ilości. U 12 % osób występuje niedobór tego ważnego składnika odżywczego.
Opracowanie: INTEROPTYKA,
źródło: Optometry Today