Soczewki kontaktowe kontra okulary? Współpraca gigantów
Wbrew pozorom to nie będzie kolejny artykuł na temat tego, co jest lepsze do korekcji wzroku: soczewki kontaktowe czy okulary. W zamian chciałbym zastanowić się, czy te dwa pozornie wykluczające się światy będą współpracować z...
więcej
Fotografia dla oka, czyli jak wykorzystać zdjęcia w pracy optyka
„Fotografia dla oka, czyli jak wykorzystać zdjęcia w pracy optyka” to kolejny inspirujący tekst przygotowany przez specjalistów z firmy American Lens – Rafał Ogłaza, Przedstawiciel handlowy ds. soczewek okularowych oraz ...
więcej
ANALIZA WZROKOWA
Capraszamy do lektury tekstu w dziale Medycyna i Optyka, którego autorką jest Barbara Pakuła, optometrystka i terapeutka widzenia, twórczyni Ćwiczę Oko....
więcej
„Kluczowa rola salonu optycznego w bezpiecznym powrocie z wakacji do cyfrowej rzeczywistośc
Arkadiusz Kołodziejczyk, Training Manager American Lens, porusza kwestię narastającej liczby problemów wzrokowych wśród użytkowników urządzeń cyfrowych oraz roli salonu optycznego w zarządzaniu komfortem widzenia pacjent&oacut...
więcej
Eye Care Conference
Wielkimi krokami zbliża się Światowy Dzień Wzroku, a wraz z nim Eye Care Conference, która odbędzie się po raz piąty. Magazyn OKO objął tegoroczne wydarzenie patronatem medialnym...
więcej
WYKAZ DYSTRYBUTORÓW WYROBÓW MEDYCZNYCH
Ustawa o wyrobach medycznych z 7 kwietnia 2022 roku w dużej części weszła w życie 26 maja 2022 roku, jednak zostały w niej przewidziane dwa wyjątki. Pierwszym wyjątkiem były omawiane we wcześniejszych numerach magazynu OKO przepisy dot...
więcej
EFEKT POKOLENIOWY
Rozmowa z Amélie Morel, prezeską Targów SILMO Paris...
więcej
W ramach Narodowego Tygodnia Zdrowego Wzroku specjaliści w zakresie ochrony wzroku wydali ostrzeżenie, w którym informują opinię publiczną, że niewłaściwa dieta i niezdrowy tryb życia są bezpośrednio odpowiedzialne za pogorszenie wzroku obywateli Wielkiej Brytanii. Brytyjskie Ministerstwo Zdrowia opublikowało wyniki badań, z których wynika, że tylko 25% mężczyzn i 27% kobiet w Anglii przestrzega zalecenia związanego ze spożywaniem pięciu porcji warzyw i owoców dziennie.
Witaminy oraz składniki odżywcze, które można znaleźć w owocach, warzywach i innych pełnowartościowych produktach odżywczych są niezbędne do ochrony przed zwyrodnieniem plamki żółtej, które jest głównym czynnikiem prowadzącym do utraty wzroku w Wielkiej Brytanii.
Jak wyjaśnia Dr John Nolan z zespołu badawczego zajmującego się barwnikiem plamki żółtej w Waterfront Institute of Technology, „Składniki odżywcze znajdujące się w diecie takie, jak luteina, zeaksantyna oraz mezo-zeaksantyna są niezbędne do wytwarzania barwnika plamki żółtej, który chroni plamkę poprzez absorpcją światła niebieskiego emitowanego między innymi przez słońce, światła samochodu, ekrany telewizorów oraz monitory komputerowe. Dzięki absorpcji szkodliwego niebieskiego światła można skutecznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD).”
Zielone warzywa liściaste takie, jak szpinak oraz jarmuż oraz pomarańczowe owoce takie, jak brzoskwinie, pomarańcze, papaje i morele są bogate w luteinę oraz zeaksantynę, natomiast mezo-zeaksantynę można znaleźć w łososiu, pstrągu i krewetkach.
Na gęstość barwnika plamki żółtej mają poza tym wpływ czynniki takie, jak wiek, uwarunkowania genetyczne oraz tryb życia, czyli na przykład nawyki takie, jak palenie. A zatem u osób w wieku powyżej 60 lat, u których w rodzinie występowały w przeszłości choroby oczu lub które palą papierosy szczególnie ważne jest spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie.
Osoby palące 10 papierosów dziennie mają średnio o 25% niższą gęstość barwnika plamki żółtej niż osoby niepalące, co oznacza, że są one w znacznie większym stopniu narażone na negatywne działanie światła niebieskiego i wzrasta u nich ryzyko wystąpienia AMD.
Jak donosi Francesca Marchetti, która przewodniczy obchodom Narodowego Tygodnia Zdrowego Wzroku, „Według Królewskiego Narodowego Instytutu Niewidomych (RNIB) do roku 2050 przewiduje się, że liczba osób dotkniętych problemem utraty wzroku dwukrotnie się zwiększy i sięgnie 4 milionów. Niestety, zgodnie z wynikami przedstawionymi w raporcie Health Survey for England w ciągu ostatnich kilku lat spadła konsumpcja owoców i warzyw.
Istotną rolę w zachowaniu zdrowego wzroku odgrywa również suplementacja. Jest to szczególnie ważne w przypadku mezo-zeaksantyny, gdyż nawet stosując zdrową dietę jesteśmy w stanie przyjąć tylko niewielkie jej ilości. U 12 % osób występuje niedobór tego ważnego składnika odżywczego.
Opracowanie: INTEROPTYKA,
źródło: Optometry Today